Predstavljen stručni štab
slika 08.07.2019. 12:17 h
Na press konferenciji novinarima su se obratili predsjednik kluba Dragan Bokan, šef stručnog štaba Slobodan Subotić, prvi pomoćnik Petar Mijović i sportski direktor Gavrilo Pajović.

 

Dragan Bokan, predsjednik Budućnost Volija:

Poslije dužeg vremena i završetka sezone, ponovo smo zajedno u pripremi naredne sezone. Čast mi je da poželim dobrodošlicu gospodinu Subotiću, koji će, nadam se, vratiti klub na vrh regionalne lige u narednim godinama.

Još jedna uspješna sezona je za nama. Ostaje žal što nijesmo nastavili sa osvajanjem ABA lige, da još jednu godinu povežemo u Evroligi. Imali smo finale ABA lige na pet utakmica. Osvojili smo duplu krunu, vratili šampionski pehar u Podgoricu. Imali smo uspješnu sezonu, manje se primjećuje da je klub i u prošloj godini nastavio da se organizaciono podiže. Sad se može konstatovati ispred Upravnog odbora da je učešće Budućnost Volija u Evroligi nije napravilo veći problem kad su finansije u pitanju. U narednih desetak dana zatvorićemo kompletne obaveze iz prethodne sezone. Imamo još jedan lični dohodak dužni dijelu igrača, to će vjerujem biti riješeno tokom sljedeće sedmice. Bio je strah da će nas učešće u Evroligi malo udaljiti od stabilnosti finansija u klubu, ali to se nije desilo. Kontinuitet dobrog vođenja kluba je obezbijeđen.

Promijenjen je menadžment ABA lige, nakon završnice posljednje sezone gdje je Budućnost Voli jako oštećena. Došlo je do promijene i drago mi je da je naš klub u ABA ligi imao i ima partnere, da liga bude u budućnosti bolja. Prepoznato je da su rukovodioci ABA lige direktno odgovorni za dešavanja u završnici prethodne sezone. Ono što je jako bitno, je da pokušamo obezbijediti menadžment. Nadam se da ćemo 15. 7. u Banja Luci Saša Pavličić - Bekić sa ljudima koje će on izabrati ubuduće voditi ABA ligu, dok se klubovi ne dogovore. Liga je finansijski stabilna, obezbijedila je normalno funkcionisanje svih utakmica u ABA i ABA 2 lige.

Subotić je čovjek iz Crne Gore, koji je rano otišao u inostranstvo. Iza njega je bogata trenerska i igračka karijera. Siguran sam da smo odabrali dobro rješenje, koje će obezbijediti kontinuitet. Ovo je sredina koja očekuje puno od Budućnosti. Puno se uradilo kada je košarka u pitanju u Crnoj Gori, u Budućnosti, Savezu, Mornaru, stabilnim ABA 2 ligašima. Crnogorska košarka ima jako dobru perspektivu.

Investiranje u regionalnu košarku se promijenilo. Igrači se u Evropi plaćaju po pet, šest miliona eura. Sada možemo da kažemo da tek sada vrednujemo na pravi način, kakav je uspjeh bila osvojena ABA liga 2018. godine. Svaki put kad se klub plasira među četiri u ABA ligi je veliki uspjeh. Kad se osvoji ABA, to je skoro neizvodljivi. Sretan sam što smo to napravili, tu smo da radimo. Ne želimo puno obećavati, tek smo četvrti ili peti po budžetu u ABA ligi naredne sezone. Zvezda će imati najveći budžet u istoriji kluba, Partizan će imati veći budžet nego u eri Duška Vujoševića. Očekujem treći budžet od Cedevite Olimpije. Po prvi put u Crnoj Gori imamo dva kluba sa istim budžetima. Mornar je trenutno potrošio više nego mi, a nas očekuju još dva ili tri pojačanja. Želimo da radimo isto kao u sezoni kada smo osvojili ABA ligu. U Evrokupu bi mogli iznenaditi, to je izazov, možda šansa i za plasman u Evroligu. U ABA nam je cilj plasman među četiri, da iznenadimo u plej-ofu.

U posebnom fokusu biće mlađe selekcije. Petar Mijović dobio je šansu da zajedno sa Subotićem pravimo domaću ekipu ljudi u stručnom štabu, a da mladi igrači dobiju šansu i stasavaju. Skoro sve smo osvojili kada su u pitanju mlađe selekcije u Crnoj Gori. Tu smo među dva ili tri kluba u regionu. Upravni odbor traži maksimalan pristup mlađim selekcijama. Bićemo srećni ako među 12 igrača u seniorskom pogonu budu priključeni Žugić i Drobnjak. Od njih puno očekujemo, to je i prava poruka za sve mlade igrače i talente u Crnoj Gori. Interes mladih crnogorskih igrača je da prođu kroz mlađe selekcije naših klubova, to je iskustvo pokazalo. Svi mladi igrači koji su odlazili odavde smatrajući da im više minuta ili prostora pripada, nijesu se proslavili u inostranstvu. Kvalitet se dokazuje na parketu, a ne kroz razgovore sa menadžerima.

Ne želimo da nam se vrati prošlogodišnja sezona, jer smo najveći propust napravili u selekciji igrača i načinu igranja. Smatram da treba da igramo ratničku košarku, to je bio i zahtjev uprave što je novi trener prihvatio.

Naš advokatski tim radi na pripremi predloga promjena propozicija ABA lige. Prekosjutra je novi rok, 10. jul, kad aće Budućnost Voli i svi klubovi uputiti prijedlog promjena propozicija. Čak ni Evroliga nije neke stvari regulisala neke stvari koje se odnose na dešavanja iz završnice ABA lige. Da riješimo stvari na kojima je pala ABA liga, prije svega loš rad menadžmenta i sudija. Delegat pete utakmice finala ABA lige takođe je uradio loš posao. Smatramo da moramo svi raditi da se tenzije spuste između Zvezde i Budućnosti, Podgorice i Beograda. Vjerujem da to žele svi klubovi. ABA je proizvod koji je kiseonik klupske košarke u regionu. Bićemo zaštićeni u dijelu propozicija, neće se tolerisati nijedan santimetar ulaska u parket, bilo kakva pogrdna skandiranja. Naša pravna služba biće aktivna, na čelu sa Vanjom Mugošom.

Bilo je puno priče na temu Ivanovića i Gordića. Nikoola nije kriv što se povrijedio. Nikola se dobro osjeća, vjeruje u sebe i ima ugovor u Budućnosti. Kroz igre u avgustu i septembru u reprezentaciji znaćemo šta možemo očekivati od njega. A očekujemo da bude lider, kao u šampionskoj ABA sezoni. Nikola će dobiti saigrača na poziciji broj jedan, a klub bezuslovno vjeruje u njega. To će biti najveća dobit, ako ga vratimo na nivo iz 2018. godine.

Slobodan Subotić, trener Budućnost Volija:

Zahvaliću predsjedniku Bokanu na ukazanom povjerenju. Prije nekoliko sedmica smo se našli, pričali nekoliko sati. Zaključak je bio prilika da se vratim tamo gdje sam na neki počeo košarku. Tu u Njegoševom parku sam igrao sa 16, 17 godina. Znam gdje dolazim, u klub sa velikom tradicijom. Uspjehom, osvajanjem ABA lige, ulaskom u Evroligu, javnost cijele Evrope je posvetila pažnju Budućnosti. U Evropi se cijeni ono što je Budućnost Voli ostvarila. U karijeri sam bio ,,osuđen“ na veliki rezultat, živim sa tim. Pritisak mi je drag, prisutan u meni. Nije mi drago da se zadovoljavam sa prosječnim. Želimo korak naprijed, imamo svoje planove i snove. Naš cilj je uči među četiri u ABA ligi, trenutno je u igri možda pet ekipa.

Potpisali smo dva stranca, u razgovorima smo sa još dvojicom u ovom momentu. Oslonićemo se i na naše igrače. Gledao sam Budućnost Voli i u Evroligi i u ABA ligi, ekipu dobro poznajem. Ima talenata koji mogu napraviti velike karijere, sigurno će dobiti šansu. Nijesam trener koji obećava puno. Trener sam koji voli da radi, da pruži šansu mladima. Možeš gubiti i 20 razlike, ali ako si igrao hrabro, niko ti neće zamjeriti. Publika je zahtjevna, poznaju košarku. Želim da budu uz nas, kao i posljednjih godina. Mi smo ti koji ipak dovodimo publiku u dvoranu. Obećavam da će se ekipa boriti u svakoj utakmici, do posljednjeg momenta, bez obzira gdje igra. Igrač koji dolazi ovdje dobro zna zašto je došao.

Gledamo sve pozicije za pojačanja. Meni lično su dragi igrači koji mogu pokrivati dvije pozicije. Razmotrićemo liste igrača na tržištu. Cijela Evropa traži igrače, cijene su otišle ,,u nebo“. Treba biti strpljiv, dobro skautirati. Vrlo pozitivne informacije imam o igračima koji su tu u rosteru, velika mi je želja da afirmišemo mlade. U Olimpijakosu to je bio Focis, u Panionisu Papalukas. Imaju jasniju sliku već od 8. avgusta kad krenu pripreme. Imaćemo 10 do 12 prijateljskih mečeva, na Super kupu ABA lige krajem septembra znaćemo na čemu smo.

Petar Mijović, pomoćni trener Budućnost Volija:

Godinama iza nas se pokazivalo kao dobro, da se dobri rezultati ostvaruju kad iz prikrajka napadamo velike stvari. I građenje ekipe, budžet i atmosfera nam idu u prilog. I uprava, i ekipa i stručni štab će uraditi sve da se selekcija prvo odradi po ukusu trenera Subotića, tim koji će i ljudskim i igračkim kvalitetima zavrijediti pažnju. Želimo tim koji će u kontinuitetu funkcionisati, da do kraja bude u igri u ABA ligi i napravi iznenađenje. Idemo korak po korak, prvo da se dobro odradi selekcija. Očekujem koheziju i kompatibilnost na većem nivou nego što je bio slučaj prethodne sezone.

Gavrilo Pajović, sportski direktor Budućnost Volija:

Od kraja 80-ih sam u klubu, a ono što je u posljednje dvije godine napravljeno je nestvarno za Podgoricu i Crnu Goru. Imamo renoviranu, pravu evropsku dvoranu, pozicionirani smo na košarkaškoj mapi Evrope. Na putu smo da treba da vratimo povjerenje, da tim igra ratnički. Vidjeli smo posljednjih godina kako publika to zna da podrži. Od okupljanja 8. avgusta ćemo biti posvećeni tom cilju, da igramo onako kako težimo. Radimo zajednički na dovođenju još nekoliko igrača. Skoro svi domaći su ostali u klubu, nekoliko mladih će se priključiti klubu. Neće se zanemariti rad sa mladima, rad u dvorani u Kokotima je već dao rezultate posljednje sezone. Vjerujem da ćemo opravdati očekivanja.

 

 

Snimak press konferencije:

 

bmw
KKBOneteam
202222
one team 2020

Prijavite se na naš njuzleter:

Pratite nas:

© All rights reserved 2017 Budućnost VOLI, Powered by Amplitudo