Press konferencija povodom okupljanja tima za sezonu 2020/2021
slika 12.08.2020. 12:12 h
Danas je u prostorijama KK Budućnost Voli održana pres konferencija povodom početka priprema i okupljanja tima za sezonu 2020/2021.

Dragan Bokan, predsjednik Budućnost Volija, se na konferenciji za medije obratio javnosti:

"Želio bih da pozdravim sve prisutne i da se zahvalim na korektnom informisanju u prethodnih 6 mjeseci koliko se ne igra košarka u Crnoj Gori. Nažalost, imali smo dobru situaciju pred kraj prošle sezone, ali zbog korona virusa nijesmo uspjeli kao liga i region da obezbijedimo završnicu ABA lige. Nije bilo volje ni kod pojedinih klubova koji su taktizirali i došli smo u situaciju da nam o našoj sudbini odlučuje Evroliga. Javnost zna do sitnica šta se dešavalo na sceni ABA lige, što se tiče završnice prethodne sezone. Ostaje žal, što kao klubovi nijesmo našli zajednički jezik. Nažalost, ti problemi na nivou ABA lige, skupštine i nas predsjednika klubova, nijesu riješeni. Nijesmo puno odmakli, ni dalje ABA liga nije preležala neke bolesti koje traju posljednje dvije ili tri godine. Još uvijek predsjednici klubova nijesu dorasli da se liga podigne na veći nivo. Nijesmo još napravili reorganizaciju lige, da stvorimo uslove da liga jača.

Postajemo taoci sukoba Crvene zvezde i Partizana, koji datira još od prošle sezone. Zaista, vidim da nema neke veće komunikacije među klubovima, po prvi put. Nijesmo u stanju da preregistrujemo ABA ligu, da otvorimo vrata sponzorima i partnerima, koji će obezbijediti stabilno funkcionisanja i u ABA i u ABA 2. Apelujem na sve klubove i predsjednike klubova, sve one koji pomažu svaki klub u regionu, da učine sve, da prvo reorganizujemo ligu i da krenemo čvrsto dalje. Da obezbijedimo generalnog sponzora ligi. ABA liga je ono najjače kada je sport u regionu u pitanju, proizvod koji spaja ljude i države.

Drago mi je da su Budućnost Voli i uprava u posljednjih deset godina napravili mnogo na razvoju crnogorske košarke. Pomogli smo Sutjesci da postane ABA ligaš, potom kroz koeficijente da i Mornar dobije mjesto. Potom smo pomogli formiranju ABA 2 lige. Došli smo u situaciju da ove godine imamo četiri kluba u ABA 2, što je najveći domet crnogorske klupske košarke. Ponosan sam na to, što će mladi talenti koji ne dobijaju šansu u Budućnost Voliju, tu priliku dobiti kroz Studentski centar, ali i kroz Sutjesku, Lovćen i Podgoricu. Jako je bitno da se pojača stručni rad u svakom od klubova. Jačamo i reprezentaciju, siguran sam da je pred nama period kada će crnogorsku košarku zapljusnuti novi talas talenata. Jako smo dobro pozicionirani u evropskim takmičenjima, imamo vrhunsku saradnju sa organizacijom Evrolige, jako dobru saradnju imamo sa čelnicima našeg Košarkaškog saveza.

Nastavljamo kontinuitet, da smo u vrhu ABA lige. Budućnost Voli je jako stabilan klub, u ovom momentu ne dugujemo ni cent igračima. Ispoštovane su sve obaveze iz prethodne sezone. Žao nam je što smo zbog korona virusa zaokružili ugovore sa igračima na 80 procenata. Svi u timu i svi oni oko tima su testirani na korona virus, svi su negativni. Napravili smo pravilnik ponašanja tokom pandemije korona virusa, kako će klub i tim funkcionisati. Biće izolovani, imaće precizno kretanje, da bi održali klub tokom sezone. Ne daj bože da se jedan igrač zarazi, pa da to pređe na nekog. Ako bilo ko dobije jaču upalu pluća, bojim se da bi taj igrač bio otpisan dug period.

U odnosu na prošlu sezonu, 25 procenata je manji budžet, tačno toliko. Morali smo da smanjimo budžet ove sezone, ali isto tako mogu reći da ćemo i ove sezone imati jako dobar tim, koja može pobjeđivati i evroligaše. Spremni smo za Evrokup, koji će biti jak i gdje ćemo, nadam se, igrati veću ulogu. Cilj nam je da prođemo i prvu i drugu grupu. Kao klub obezbijedili smo novac da tokom sezone reagujemo. Osnovna stvar je, da li će ABA krenuti u predviđenom roku. Mislim da će se jedan dio od starta, na primjer prvih šest kola, odigrati turnirski. Laktaši su se već prijavili, da to organizuju. Mi smo se prijavili da možda budemo domaćini drugog turnira, da probamo da prvi krug ligaškog dijela sezone odigramo na taj način. To je naravno sve nezvanično, na nivou komunikacije između klubova. Generalno, brine me jako loša komunikacija između čelnika klubova.

Plan je i cilj, ono ispod čega ne bi smjeli. A to je da ponovo bude na nivou četiri tima u ABA ligi, što je pozicija za Evrokup. Sa te pozicije, kao i uvijek, čekamo šansu, da iznenadimo klubove sa većim budžetima od našeg. Nadamo se da će se završnica sezone 2020-21 igrati pred publikom, da ćemo se do tada vratiti u normalu. Bitno je da imamo stabilnu finansijsku situaciju, obezbijedili smo novac za prvu polusezonu. Vidjećemo kako će se razvijati situacija sa pandemijom. Niko na svijetu ne postoji ko može sa sigurnošću da kaže u ovoj situaciji, kako će se odvijati bilo koje takmičenje. Sada makar možemo slobodno reći, da ćemo početi bez publike, to je veliki udarac za klubove. Ulazimo u situaciju da ne možemo da vidimo jasno finansiranje kluba do kraja juna naredne godine. Ali tu je mnogo uspješnih ljudi, nas 14 iz Upravnog odbora, da uz odgovorne ljude iz grada i države uspijemo da pobijedimo ovaj izazov."

Gavrilo Pajović, sportski direktor kluba izjavio je:

"Žao mi je što smo sada u ambijentu koji nije pravi sportski, već nekoliko mjeseci. Ali nakon dva treninga, nakon napravljenih poteza u prelaznom roku, zaista sam optimista. U ovim teškim vremenima pokazali smo da smo veliki klub. Sačuvali smo i zadržali sve crnogorske igrače, svaki od njih će, vjerujem, imati možda i najbolje sezone u dosadašnjim karijerama. Nakon dovođenja Vona, Apića i Edžima, mislim da smo napravili dobar posao. Na startu priprema vidi se odlična atmosfera u timu. Vjerujem da ćemo biti odličan protivnik za sve rivale." - rekao je Pajović.

Petar Mijović, trener naše ekipe izjavio je:

"U čudnim okolnostima startujemo pripreme, pokušaćemo da se spremimo za izazovnu sezonu, sa dosta imperativa. Nadam se da će biti uspješna, da potvrdimo kvalitet, da potvrdimo dobar plasman iz prethodne sezone. I da potvrdimo ono što je činjenica, da nam je organizaciono i u svim segmentima mjesto u vrhu ABA lige. Treniramo na startu u dvorani ,,Verde“, vjerujem da ćemo vrlo brzo biti kompletni. Već od četvrtka nam stižu Edžim i Von. Apić je tu od prvog dana. Poseban kvalitet vidim u domaćim igračima, koji su produžili ugovore. Igračima sam kazao na sastanu da već imamo nesumnjiv kvalitet. Siguran sam da ćemo među domaćim igračima imati možda i najbolje pojačanje. Očekujem među igračima koji imaju ozbiljne kvalitete, da budu nosioci ovog projekta u narednim sezonama. Imali smo plan da poslije uvodnog dijela u Podgorici idemo u Sloveniju i igramo protiv Himkija, Pariza, Virtusa, Heliosa... Međutim, zbog cijele situacije to nije opcija. Biće problem organizacija jakih mečeva, ali manjak kvalitetnih mečeva na pripremama ne može biti alibi za bilo šta. Svi u regionu smo u istom problemu - kazao je Mijović. Što se tiče ABA lige, bez obzira na budžete, svjedoci smo i da Partizan, Cedevita Olimpija i Zvezda prave jake timove. Naš budžet je nešto manji, ali mi imamo obavezu da napanemo pobjedu u svim mečevima. Da maksimalno posvećenim radom dovedemo sebe u situaciju da pobjeđujemo do kraja. Uz primarni cilj plasmana među četiri, i da se pokušamo boriti za titulu. Sa pristupom da pokušamo da dođemo do trijumfa u svakom narednom meču, možemo doći do ostvarenja dugoročnih ciljeva. Moram naglasiti da su momci došli u izuzetnom stanju na početak priprema. Svi su nakon 5. jula bili u ozbiljnom trenažnom procesu individualno. Pravi posao nas tek očekuje, ali sam vrlo optimističan prema svemu što nas čeka. Što se tiče Evrokupa, kao i u ABA ligi moramo postaviti visoke ciljeve. Prethodne sezone smo kiksali, želja je da prvo pređemo prvu grupnu fazu, a da potom korak po korak, u odnosu na formiranje naredne grupe, pokušamo napasti i narednu tačku. Što se tiče kompletiranja ekipe, već sada imamo tim koji ima popunjenost na svim pozicijama, ali nijesmo završili kompletiranje. Čeka nas dovođenje makar još jednog imena. Nakon nekoliko sedmica priprema, odlučićemo koja je pozicija primarna" - kazao je Petar Mijović, trener Budućnost Volija.

bmw
KKBOneteam
202222
one team 2020

Prijavite se na naš njuzleter:

Pratite nas:

© All rights reserved 2017 Budućnost VOLI, Powered by Amplitudo